25. - 27. oktober 2024 - NOVA Spektrum, Lillestrøm

BMW H2R – V12-motor, hydrogen og satte 9 fartsrekorder

BMW H2R er en bil som i 2004 sjokkerte bilverden. Her viste BMW at hydrogenbiler ikke trenger være treige, og på Miramas-banen i Frankrike satte H2R 9 fartsrekorder, og den mest imponerende var muligens toppfarten for en hydrogendrevet bil.

Toppfarten var 302,4 km/t, den har en 6,0 liter V12-motor som er modifisert for å bruke hydrogen som drivstoff, har 232 hestekrefter og gjorde 0-100 km/t på 6 sekunder. Motoren er basert på standardmotoren i 760i, men modifisert med ventiler og innsprøytning for å kunne kjøre på hydrogen.

Det lagres 11 kilo av flytende hydrogen i en tank, og for å holde gassen flytende blir den nedkjølt til 250 minusgrader. Når hydrogenet forbrennes blir resultatet, nesten, bare vann.

Bilen veide kun 1 560 kilo, og er designet for å være ekstremt aerodynamisk. Bilen ble designet av dansken Olafur Eliasson, som designet bilen med en komplekst lag av stål, skinnenden metallplater og utallige lag av is. Han ønsket å designe et verk som kritisk og poetisk reflekterte på samspillet mellom global oppvarming og bilindustrien.

Gjenoppstod på Goodwood

Etter at H2R satte fartsrekordene i 2004 ble bilen ønsket velkommen inn i «BMW Group Classic´s vehicle collection», men ble gjort klar for å gjenoppstå tidligere i år. På Goodwood Festival of Speed fikk bilen igjen vise seg frem, og på nytt fikk bilen vise hva den var god for.

Og nå kan du også få oppleve denne historiske bilen her på Oslo Motor Show.