25. - 27. oktober 2024 - NOVA Spektrum, Lillestrøm

Norsk bilhistorie fra aller øverste hylle kommer til Oslo Motor Show!

Sig Haugdahl er kanskje ikke en nordmann alle vet hvem er, men i 1922 skrev han seg inn i historiebøkene med «Wisconsin Special» som satte en ny fartsrekord til lands, «The Land Speed Record». I år kommer bilen tilbake til Norge, og blir stilt ut på standen til Ivar Åsland.

Det var riktignok ikke det å kjøre fort på en rett strekning som Sig ble kjent for i utgangspunktet. I starten av 1920 tallet var han kjent som kongen av Dirt Track Racing, løp på grusbaner som virkelig krevde en dyktig sjåfør. Sig var en meget populær fører, og det ble skrevet om han i amerikanske aviser jevnt og trutt. Han ble nesten alltid sett jobbende på bilene sine, med en sigar i munnen.

Under et stort bilde av Haugdahl i en amerikansk lokalavis stod det: «This is Sig Haugdahl, Scandinavian speed star and officially recognized as the dirt track champion of the world».

Wisconsin Special ble bygd og konstruert av Haugdahl selv, med god hjelp fra hans to mekanikere Jimmie Chai fra Honolulu og Eddie Daily fra Philadelphia.

Det er nå 100 år siden Sig satte verdensrekorden og nå kommer bilen endelig tilbake til Norge. På standen til Ivar Åsland kan man i år få se denne fantastiske bilen med sine egne øyne. Norsk bilhistorie fra aller øverste hylle kommer til Oslo Motor Show!

Ivar Åsland har i mange år drømt om å lage en “Bonneville/Landspeed”-stand på Oslo Motor Show og etter at Ivar, som er en dekor-lakkerer, lakkerte droptank-raceren “Flying Norwegian” for Jan Kåre Tørresdal, dukket ideen om å få tak i Wisconsin Special til Oslo Motor Show. Etter mange mailer og timer med research senere, kom de i kontakt med dagens eier av bilen, Heinz Bachmann.

Refuel har skrevet en grundig og fantastisk artikkel om Sig og Wisconsin Special, som man kan lese her:

https://beta.refuel.no/no/artikler/ekte+land+speed+record+bil+med+norsk+historie+til+oslo+motor+show.html

Alle foto: Sabine Löwenthal